Muffinki podwójnie czekoladowe

Do przygotowania tych muffinek potrzebne nam będą następujące składniki: 100 g gorzkiej czekolady, 200 g deserowej czekolady, 100 g masła, ½ szklanki cukru, ½ szklanki gęstej kwaśnej śmietany, 125 ml mleka, 3 łyżki ciemnego kakao o niskiej zawartości tłuszczu, 2 jajka, 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak je przygotować – przepis

Przygotowanie – na początek formę na muffinki z 12 wgłębieniami wyłóżmy papierowymi foremkami (tzw. papilotkami). Następnie czekoladę gorzką posiekajmy, natomiast czekoladę deserową stopmy razem z masłem. Wystudźmy. Znów jajka utrzyjmy z cukrem. Utarte składniki połączmy z masą czekoladową. Mąkę przesiejmy z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami wsypmy do ucieranej masy. Dodajmy mleko, śmietanę oraz posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszajmy mikserem. Do wyłożonych papilotkami wgłębień w formie nałóżmy porcje ciasta (do 2/3 wysokości wgłębienia). Babeczki wstawmy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczmy przez 26-31 minut czasu. Wystudźmy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *